Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2012 12:23 - Бяла Сангрия (Sangria Blanca)
Автор: cocktails Категория: Хоби   
Прочетен: 35487 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 11.07.2012 21:46


Сангрия Бланка

   В неделя бях решил да поканя малко гости по случай рождения ми ден. Идеята ми беше, че щеше да е по-приятно да се съберем в домашна обстановка, но в последствие разбрах, че не е много лесно да посрещаш гости. Следващия път ще бъдем в заведение! Все пак изкарахме приятно и ястията, които приготвих бяха доволно изядени от присъстващите. Всъщност не беше нищо блестящо, луксозно и засукано – мезенца, салатки, а за основно избрах пилешко филе (с подправки) на скара, с пържени картофи и малко ориз със зеленчуци за гарнитура. Леко ястие за горещите дни.   
   Дълго се чудих какво да спретна за пиене, а и бях сигурен, че всички очакват нещо интересно тъй като ме знаят, че коктейлите са ми страст (и мое проклятие). Не исках да се напиват с разни ракии и водки, а нещо по-леко и разхлаждащо, което да подхожда на топлото пилешко филенце долитащо в чинията направо от скарата. Отворих старите книги, тетрадки и хвърчащи листа в търсене на една рецепта, която бях записал още докато бях млад и посещавах курсовете за барман в академията. Сангрията бе идеалната компания за ястието. Някой от вас сега ще кажат „Сангрията се прави с червено винце, не била подходяща за лятото ала бала”, да така е, но нищо не ме спира да използвам бяло и да направя една Сангрия Бланка. Най-общо казано това питие се състои от вино и сезонни плодове.
  
    И така ето ме в магазина край рафтовете за вино избирайки, четейки, мислейки. Когато бях учтиво попитан от продавач-консултанта „Мога ли да Ви помогна с нещо?”, веднага отговорих „Да! Бихте ли ми препоръчали бяло вино с ясно изразен послевкус на цветя и бързо стихващи аромати, чието тяло мога да допълня с различни плодове?”, господина ме насочи да чета етикетите, защото там пишело всичко. Добър съвет, но аз вече знаех какво искам – Сувиньон блан.
  image

Айде стига съм дрънкал и ето продуктите, които използвах аз:

1 бутилка (750 мл.) бяло вино по ваш избор. Не взимайте скъпо вино защото и без това ще го блъскате с плодове – 5 – 7 лв. е хубав диапазон 3-4 нектарини (хубаво е да са сладки) 1 средно голяма зелена или жълта ябълка 4-5 черешки 1 лимон 1 портокал 6-8 лъжици захар Сода по избор. На мен лично ми харесва да си долея сода в Сангрията за да и добавя малко блясък.
Как да приготвим всичко:
   Около 4-5 часа преди да дойдат гостите, нарежете плодовете в купичка: махнете костилките на черешите и нектарините, обелете ябълката ако кората е твърда. Посипете със захарта и сока от половината лимон и половината портокал. Оставете ги да поседят така 2-3 часа в хладилника, до бутилката с бяло вино разбира се. Оставащите около 2 часа преди дойдат гостите вземете една кана, изсипете вътре нарязаните плодове, добавете виното и разбъркайте леко. Оставете каната да се седи в хладилника непосредствено преди наливането на съдържанието й в чашите. Не прецеждайте плодовете, защото е много красиво когато сипете всичко в чашата. Използвайте чаша за бяло вино. Можете да доливате малко сода във чашите, но това е по избор.
   И така след 2 кани Сангрия равносметката бе, че адската неделна жега бе преборена със студени напитки, приятна компания и доволни гости. А какво по-хубаво от това да си обграден от добри приятели, които превръщат рождения ти ден в един истински празник. Наздраве!
  Фейсбук страница: www.facebook.com/kokteili - за сега има трима фена, но се надявам да станат повече!  



Гласувай:
1



1. анонимен - Maй си е чисто боле, а никаква сан...
12.07.2012 02:11
Maй си е чисто боле,а никаква сангрия не е.Сангрията се прави с бренди,портокалов ликьор,завират се лимонови кори с канела,захар и т.н
цитирай
2. cocktails - Е можеше и по-положително, но бл...
12.07.2012 09:03
Е можеше и по-положително, но благодаря за коментара.
Точна рецепта за Сангрийка няма, а това което описваш бие и е повече към начина по-който се прави греяно винце (mulled wine). Та ако не знаеш Боле-то пристига от Франция и доколкото се разпростират моите познания, за приготвянето му (както наистина се прави) са необходими две винца. Та при Боле-то "ръчкаш" брендита, ликьори, месиш и се правиш на алхимик - все пак французи. Докато в Испания на жегата, никой няма да пали котлоните ами нещата стоят доста по-семпло :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocktails
Категория: Хоби
Прочетен: 100213
Постинги: 11
Коментари: 12
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031