Кафе с аромат на портокал
Тази сутрин започна доста рано някъде към 5, 5 и нещо станах да се оправям за работа. Нямам навика да закусвам толкова рано, а често пъти след това не остава много време и преминавам директно към обяда, който грижливо съм си подготвил от предния ден. Днес по път за работа окрилен от сладкото чуруликане на лястовичките, примесено с звуците от уличната среда, реших да си взема няколко прясно изпечени кроасана, за да си ги хапна малко по-късно с второто за деня кафе. За мой късмет момичето тъкмо изваждаше току-що готовите кроасани, веднага взех няколко (защото бях сигурен, че някой колега щеше да ме глоби поне с един) и след като ми подаде всичко прилежно сложено в хартиен плик отново бях на път.
Сега си седя хапвам си изстиналите кроасани и пия топло кафе. Естествено това не ми е достатъчно и веднага започнах да прехвърлям рецептите в главата си, за да се сетя някоя, подобаваща на тези така вкусни френски кифли. Струва ми се, че портокаловият привкус ще пообогати ароматите на кафето и кроасана и знам точната рецептата, която сервирах преди време по съвсем друг случай. За съжаление в момента не мога да си я приготвя, но надявам се някой от вас да може :)
И така необходимото за две порции (защо за две, в края на текста):
40 мл. Портокалов ликьор, (Гранд Марние или Коантро);
Около не знам 150-160 мл. (всеки обича различно количество кафе в чашата си, затова горе долу сами преценете) силно горещо кафе;
Около пак не знам 100 мл. горещо прясно мляко;
8-10 броя блокчета тъмен шоколад (можете да сложите и от по-сладкия ако не сте любители на горчивото кафе).
(Резервен план ако нямате портокалов ликьор: сварете кафето с портокалови корички и после ги отстранете, така ароматът на портокал трябва да обгърне кафето)
Начин на приготвяне:
Затоплете две чаши и на дъното им сложете блокчетата шоколад, залейте ги с горещото кафе и мляко. Разбъркайте докато шоколада, кафето и млякото се опознаят и започнат да си подхождат, добавете портокаловия ликьор и отново разбъркайте леко. Украсете със сметана от флакон върху кафето и настържете малко шоколад и портокалови корички отгоре.
Рецептата е за двама, защото много се надявам и ви пожелавам следващия път когато имате възможност да хапнете кроасани и да приготвите кафе, то да не е само за вас, а и за вашата любима или любим, за закуска след прекрасната нощ заедно!